Vastuullisuus

Pohjalaisia moititaan monesti nuukiksi. Mekin myönnämme olleemme aina nuukia. Nuukuus on meille jokapäiväinen ja tutuksi tullut tapa toimia. Se leimaa kaikkea toimintaamme.

Nuukuudella on monesti negatiivinen kaiku, mutta nykymaailmassa sitä taidetaan pitää jopa hyveenä. Nuukuuden synonyymejä voisivatkin nykykielellä olla ekologisuus ja vastuullisuus.

Pohjalaisia moititaan monesti nuukiksi. Mekin myönnämme olleemme aina nuukia. Nuukuus on meille jokapäiväinen ja tutuksi tullut tapa toimia. Se leimaa kaikkea toimintaamme.

Nuukuudella on monesti negatiivinen kaiku, mutta nykymaailmassa sitä taidetaan pitää jopa hyveenä. Nuukuuden synonyymejä voisivatkin nykykielellä olla ekologisuus ja vastuullisuus.

Raaka-aineet

Tuotteidemme raaka-aineet ovat pellava, puuvilla ja villa. Pellava- ja puuvillalankamme tulevat länsieurooppalaisilta toimittajilta – näin pystymme luotettavasti jäljittämään raaka-aineen alkuperän ja varmistumaan viljelyn ja valmistusprosessin luonnonmukaisuudesta. Pellava on materiaalina mitä ekologisin, koska se tarvitsee kasvaakseen vain sadevettä ja sen viljely sitoo Euroopassa 250 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

Kuljetus

Raaka-ainetoimitukset olemme suunnitelleet siten, että minimoimme kuljetusten aiheuttamat hiilidioksidipäästöt. Raaka-aineet toimitetaan isoissa erissä, noin 2-3 kuukauden tarve kerrallaan. Pyrimme tekemään mahdollisimman paljon yhteistyötä lähialueen tavarantoimittajien ja alihankkijoiden kanssa, jolloin päästötkin pysyvät pieninä.

Turvallinen tekstiili

Lankamme värjätään EU-alueella. Kaikki käyttämämme pellava- ja puuvillalangat ovat Ökotex-sertifioituja, mikä takaa niiden tuoteturvallisuuden. Tuotteisiimme ei myöskään valmistusprosessin aikana lisätä mitään kemikaaleja. Pellavakankaan viimeistelyssä käytetään ainoastaan kuumaa vesihöyryä kankaan sileyden aikaansaamiseksi.

Hävikin minimoiminen

Koska valmistamme tuotteita äärimmäisen arvokkaasta materiaalista, kaikissa tuotannon vaiheissa huomioidaan materiaalin käyttö siten, ettei hukkaa synny. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan siten, että kudottu materiaali voidaan hyödyntää kokonaisuudessaan. Valmistamme tuotteita kysynnän mukaan, joten ylijäämää ja turhia varastoja ei tuotannossa synny. Yritysasiakkaillemme räätälöimme heidän toiveidensa pohjalta uniikkeja pieniä OmaDesign-eriä.

Pakkausmateriaalit ja kierrätys

Käyttämämme lahjapakkaukset ovat uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä aaltopahvipakkauksia. Käytämme itse uudelleen kaikki pakkauslaatikot, joissa raaka-aineet tulevat tehtaallemme. Käyttökelvottomat pahvit toimitamme pahvinkeräykseen. Myös kaikki kirkas muovi raaka-ainelavojen ympäriltä kerätään ja toimitetaan kirkkaan muovin keräykseen.

Pakkausmateriaalien tehokkaasta käytöstä ja kierrätyksestä johtuen tehtaalla syntyy kaatopaikkajätettä hyvin vähän. Koko tehtaan tuottama kaatopaikkajätteen määrä vastaa 4-henkisen perheen tuottamaa jätemäärää (n. 800 kg/vuosi).

Sähkön ja vedenkulutus

Tuotantoprosessissa sähkömoottorien tuottama lämpö siirretään niihin tuotantotiloihin, missä koneiden tuottamaa lämpöä ei synny. Yksi kolmesta tuotantohallista lämmitetään lähes kokonaan paineilmakompressorien tuottamalla hukkalämmöllä ja muissa tuotantotiloissa sähkömoottorit lämmittävät tiloja.

Pellavatuote käytössä

Tutkimusten mukaan tuotteen elinkaaressa ekologisen jalanjäljen osalta tärkeintä on tuotteen pitkä käyttöikä. Oikein hoidettuina valmistamamme pellavatuotteet kestävät jopa vuosikymmeniä ja periytyvät monesti sukupolvelta toiselle.

Yhteiskuntavastuu

Jalasjärven Jokipiin kylässä on oma yli satavuotias kutomomme, jossa valmistamme kaikki pellavatuotteemme valmiista langasta Jokipiin Pellavan tunnetuiksi ja pidetyiksi tuotteiksi. Jokipiin Pellava on myös tärkeä osa Jokipiin kyläyhteisöä ja maisemaa. Ja tietenkin tärkeä työllistäjä Jalasjärvellä. Emme ole missään vaiheessa edes harkinneet tuotannon siirtämistä muualle.